Positieve effecten yoga

Yoga, wat doet het met je lichaam ?

Er gaan veel verhalen rond over de effecten van yoga op je lichaam. Bepaalde houdingen zouden bijvoorbeeld een gunstig effect hebben op bepaalde klieren of organen. Het is echter zo, dat sommige positieve effecten van yoga gewoonweg erg moeilijk te onderzoeken zijn. Wat overigens niet betekent, dat ze er niet zijn. Maar er zijn positieve effecten, die wel degelijk onderzocht zijn door middel van wetenschappelijk onderzoek met een controlegroep, en dus met wetenschappelijk bewijs ondersteund of onderbouwd.
Hieronder een opsomming van de belangrijkste positieve effecten, die yoga kan hebben op je lijf en gezondheid.

Effecten yoga, Direct na de les

 • Verbeterde hersenfuncties
  Slechts 20 minuten Hatha yoga beoefenen kan je cognitieve functies, je concentratie, focus en je geheugen verbeteren. In een University of Illinois studie deden participanten het ná yoga beter in tests die hersenfuncties beoordeelden, vergeleken met 20 minuten actieve aerobe oefeningen.
  https://news.illinois.edu/blog/view/6367/204796

 • Lagere stress waarden
  De stressverlagende werking van yoga kan volgens een onderzoek van de University of California, Los Angeles mogelijk verklaard worden door de verlaging in activiteit van proteïnen die bekend staan om hun ontstekingsremmende rol.
  http://newsroom.ucla.edu/releases/yoga-reduces-stress-now-it-s-known-236785

 • Veranderingen op celniveau
  Een kleine Noorse studie heeft aanwijzingen gevonden, dat door het beoefenen van yoga bij immuuncellen wijzigingen plaatsvinden op cel (genetisch) niveau.
  http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0061910

 • Verhoogde flexibiliteit en lagere lichaamsvetwaarden
  Een studie van de Colorado State University vond, dat er een duidelijk verband is tussen Bikram yoga en een verhoogde schouder-, lage rug- en hamstringflexibiliteit. Ook vond men een grotere kracht bij gewichtheffen en een verlaagd lichaamsvet gehalte, vergeleken met de controlegroep.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22592178

Effecten yoga na een paar maanden

 • Lagere bloeddruk
  mensen met milde tot gemiddelde hypertensie hebben mogelijk baat bij yoga, volgens een studie van de University of Pennsylvania. Onderzoekers vonden dat het kon helpen met het verlagen van de bloeddruk. Researchers vonden, dat bij mensen die yoga beoefenden, de daling in bloeddrukwaarden groter was dan bij de controlegroep met mensen die meededen aan een programma met wandelen en voedings-/gewichtsadvies
  http://www.huffingtonpost.com/2013/05/28/yoga-blood-pressure-hypertension_n_3294527.html

 • Verbeterde longcapaciteit
  Een kleine studie van Ball State University fond dat mensen die 15 weken yoga beoefenden, een significante verhoging in vitale longcapaciteit kon veroorzaken. Dit is de maximale hoeveelheid lucht die uitgeademd kan worden na een diepe ademhaling.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11076447

 • Verbeterde sexuele functies
  Een Studie van Harvard University toonde aan, dat yoga de sexuele functies bij vrouwen positief beïnvloedde
  http://www.health.harvard.edu/healthbeat/yoga-for-a-better-sex-life

 • Verminderde chronische nekpijn
  Een Duitste studie in The Journal of Pain toont aan dat vier weken Iyengar yoga (met gebruik van juiste uitlijning en hulpmiddelen/props ter ondersteuning) effectief is in het verminderen van pijnintensiteit bij volwassenen die lijden onder chronische nekpijn.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23117107

 • Vermindering van angststoornissen
  Een studie van de Boston University liet zien, dat na 12 weken yoga een reductie te zien was van angst en een verhoging van gamma-aminobutyric (GABA) waarden in de hersenen (lage GABA waarden staan in verband met depressie en angststoornissen)
  http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2010.0007

 • Verminderde chronische rugpijn
  Researchers van de West Virginia Universiteit vonden dat Iyengar yoga effectiever was in het verminderen van chronische rugpijn, dan standaard medische behandeling bij chronische rugproblemen.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19701112

 • Stabielere bloedsuikerwaarden bij mensen met diabetes
  Het toevoegen van yoga aan een typische diabetes probramma, kan resulteren in stabielere suikerwaarden, volgens een studie uit 2011. Tevens was er een verbetering te zien van Body Mass Index (BMI).
  http://care.diabetesjournals.org/content/34/10/2208

 • Verbeterde balans
  Het beoefenen van Iyengar yoga voor ouderen, verbetert de balans en voorkomt het vallen bij vrouwen boven de 6, volgens een studie van Temple University.
  https://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080404114445.htm

Effecten yoga lange termijn 

 • Sterkere botten / vertraging van ostheoporose
  Volgens een pilotstudie van Dr Loren Fishman, liet zien dat het beoefenen van yoga de botdichtheid van ouderen kan verbeteren. “We deden een botscan (DEXA), vervolgens leerden we de helft van de mensen yoga, wachtte 2 jaar, en deden nog een scan.” … “Niet alleen was er geen afname in botmassa, er was zelfs een toename. Diegenen die geen yoga deden verloren een klein beetje botmassa, zoals valt te verwachten”
  http://www.huffingtonpost.com/loren-fishman-md/pilot-study-and-new-book_b_384430.html

 • Gezonder gewicht
  Onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle vonden een verband tussen regelmatige yoga beoefening en een afname in gewicht, of op zijn minst een stabiel gewicht. Het onderzoek was gedaan op meer dan 15.000 gezonde volwassenen van middelbare leeftijd. “De mensen die yoga beoefenden en aanvankelijk overgewicht hadden, verloren ongeveer 2.5 kg terwijl in dezelfde tijd diegenen die geen yoga beoefenden 7 kg aankwamen
  https://www.fredhutch.org/en/news/releases/2005/07/yogaexercise.html

NB: Ook al zijn de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek t.a.v. yoga veelbelovend, wil dit nog niet zeggen dat het doen van yoga bij iedereen dezelfde effecten heeft. Bij specifieke klachten dient gerealiseerd te worden ook dat naast het beoefenen van yoga ook het reguliere medisch circuit geraadpleegd dient te worden.

 

Yenga Yoga wordt Yoga Mission !

Vanaf 1 september zullen alle yogalessen op de locatie van de Brinkhorst niet meer verzorgd worden door Yenga Yoga, maar door Yoga Mission.

Als je nog een geldige leskaart hebt, blijft deze gewoon geldig bij Yoga Mission tot de normale einddatum. Alleen de reservering van je les en aanschaf van nieuwe leskaarten en abonnementen gaat vanaf 1 september via een andere link naar het reserveringssysteem MomoYoga (Zie onderstaande link)

Je account + wachtwoord blijven gewoon hetzelfde. De oude MomoYoga link van Yenga Yoga gaat vanaf vrijdag 28 augustus offline. Vanaf 1 september kan je op het nieuwe Yoga Mission lesrooster je reserveringen doen.

Ga naar het lesrooster van Yoga Mission

Ga naar de website van Yoga Mission

Proefles

Meld je hier aan voor een proefles. Je kunt je les gelijk zelf inplannen op het rooster.
        Proefles        

Hatha yoga

Rustgevend en versterkend
Het beoefenen van houdingen (asana's) vormt het belangrijkste onderdeel van de Hatha yoga les. Hatha yoga is een vorm van yoga, die erop gericht is tegenstellingen bij elkaar te brengen. Deze les is geschikt voor iedereen. Door middel van diverse statische, maar soms ook dynamische lichaamshoudingen ......
Lees verder
 • Simple Item 1
 • 1

Yin yoga

Kalm en Rustgevend
Yin Yoga is een rustige vorm van yoga. Bij yin yoga houdt je een bepaalde houding erg lang (variërend van 3-10 minuten) aan waardoor je echt een diepe stretch ervaart. Het doel is om in de houding je ontspanning te vinden en je weerstand los te laten. ......
Lees verder
 • Vaste image voor ALLEEN mobiele weergave visible-phone
 • 1

Hatha flow / Vinyasa yoga

Opwekkend
Hatha flow of Vinyasa flow is een vorm van yoga die veel raakvlakken heeft met de Hatha yoga. Ook hier ligt de nadruk op het beoefenen van asana’s (houdingen), staat het oefenen zonder prestatie centraal en zoeken we de balans tussen inspanning en ontspanning. Deze vorm van yoga kenmerkt zich door een sterke verbondenheid van de dynamische houdingen met de adem, welke leidend is in de beweging. Deze vloeiende combinatie van beweging en adem richt de aandacht naar binnen......
Lees verder
 • Vaste image voor ALLEEN mobiele weergave visible-phone
 • 1

Persoonlijke aandacht

Voorkomen van blessures en uitlijning
Naast het leren luisteren naar je lichaam, het verkennen en respecteren van je fysieke en mentale grenzen, is persoonlijke begeleiding erg belangrijk. Tijdens de les wordt je, waar nodig, persoonlijk begeleid naar de juiste uitlijning, zodat je veilig de juiste houdingen kunt aannemen. Hiervoor kunnen hulpmiddelen zoals blokken, straps of bolsters worden gebruikt. Zo wordt het risico op blessures zo veel mogelijk vermeden.