Wat is yoga eigenlijk ?

Wat is yoga eigenlijk ?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, maar waarvoor moeilijk een algemeen antwoord te geven is. Yoga is namelijk vooral een persoonlijke ervaring en daarmee anders voor iedereen.

Een algemene definitie van yoga die voor veel mensen erg goed in de buurt komt, is:
"yoga is een helend systeem, dat gericht is op het ontwikkelen van zowel mentale als fysieke balans, kracht en bewustzijn"

Eigenlijk alle vormen van de yoga zijn gebaseerd op houdingen, ademhalings- en meditatie oefeningen uit het oude India. Elke vorm legt echter weer een eigen accent, variërend van heel fysiek tot zeer meditatief, van statisch tot heel dynamisch. Afhankelijk van je eigen voorkeur zal de ene vorm van yoga je beter passen dan de andere. Daarmee wordt ook de yoga ervaring voor iedereen anders. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan wat krachtigere oefeningen om de energie te laten stromen of ben je op zoek naar een rustige afsluiting van de dag met een meditatie?

Yoga leert je, door het gebruik van de diverse oefeningen en technieken, op een toegankelijke manier om te gaan met de diverse tegenstellingen die je ook in het dagelijks leven tegenkomt. Je wordt je dieper bewust van je lichaam en de hierin aanwezige gevoelens of emoties. Daarbij kan het zijn dat je er rustiger van wordt, soepeler, sterker, dat je er meer energie van krijgt, dat je fysieke en/of mentale balans verbetert of dat je er beter van slaapt. Het is allemaal onderdeel van de yoga ervaring.

Yoga leert je registreren en observeren zonder oordeel of vooroordeel. Het leert je bewustwording door observatie. Het leert je te observeren en aanvaarden wat er is, afstand te nemen van je gedachten en denkpatronen en in het 'nu' te zijn.

Yoga en ambitie gaan niet zo heel goed samen. Je kunt niet goed zijn in yoga, omdat je er ook niet 'slecht' in kunt zijn. Je kunt yoga niet fout doen. 'Ik ben niet goed in yoga' betekent misschien alleen dat je lichaam niet lenig is, of dat je je snel laat afleiden. Het zegt iets over je neiging om te reageren op alles dat zich aandient. Als je al kunt spreken van de 'kwaliteit' van een yoga practice, zegt dat niets over wat je bereikt hebt, maar meer over wat je hebt geprobeerd. Yoga gaat niet zo zeer over een eindbestemming, maar meer over het proces, de reis ergens naar toe.

Misschien niet een heel concreet antwoord op de vraag, maar hopelijk is er een klein tipje van de sluier weggenomen.

Fysieke en mentale effecten van yoga

yoga wordt al duizenden jaren beoefend. Je kunt dus verwachten, dat er een gemeenschappelijk effect is voor de grote groep mensen die yoga beoefent. Dat klopt, er zijn verschillende mentale en fysieke klachten waarbij yoga in het algemeen kan helpen:

 • Verbeterde stressbestendigheid
 • Betere en gezondere ademhaling
 • Lagere bloeddruk
 • Het verlichten van rug- of nekklachten
 • het verlagen van lichamelijke spanning
 • Bescherming tegen blessures
 • Versterkte spieren
 • Verbeterde conditie
 • Energieker zijn
 • Fysieke balans, evenwicht verbeteren
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Afvallen
 • Vermindering van slapeloosheid
 • Betere stressbestendigheid
 • Betere nachtrust
 • Positievere kijk op het leven
 • Beter relativeringsvermogen
 • Rust in jezelf vinden
 • Lagere prikkelbaarheid of emotionele gevoeligheid

Wil je meer achtergrondinformatie over wat yoga precies met je lichaam doet ?

Lees dan hier verder

Wat is de oorsprong van yoga?

Misschien heb je wel eens gehoord van de Yoga Sutra's van Patanjali. Dit is een Sanskriet tekst uit het oude India, die ontstaan is tussen 200 v Chr en 400 na Chr, waarop de basisfilosofie van vele yoga vormen gebaseerd is. De Sutra's beschrijven het zogenaamde "achtvoudige pad".

Eén van de eerste Sutra's beschrijft de definitie van yoga:
"chitta vritti nirodha", wat vertaald kan worden als "het stilleggen van de wervelingen van de geest"

Enkele stappen van het achtvoudig pad beoefenen we tijdens onze yoga lessen: het uitvoeren van asana's (houdingen) en het doen van ademhalings-, concentratie- en meditatie oefeningen. Deze oefeningen brengen ons dichterbij dit stilleggen, of verstillen van deze wervelingen van ons denken.

Je zou kunnen zeggen dat dit achtvoudige pad voor ons een wegwijzer is op het pad van de yoga. Het volgen van het achtvoudige pad zou uiteindelijk kunnen leiden tot "samadhi", ook wel "verlichting" genoemd.
In onze tijd hechten we met name waarde aan de wijze waarop de principes van yoga in het dagelijks leven kunnen worden toegepast.

Meer informatie

De yoga van het Westen

In het Westen is er pas sinds de laatste helft van de twintigste eeuw serieus aandacht voor de beoefening van yoga. Meestal gaat het hierbij om fysieke ontspanningsoefeningen en houdingen uit de Hatha yoga. De hoofdvorm van de fysieke yoga is de Hatha yoga, die voor het eerst gedocumenteerd werd in de 5e eeuw na Christus in de Hatha Yoga Pradipika, welke ook zijn oorsprong heeft in de Yoga Sutra's van Patanjali. Deze vorm van Yoga wordt meestal zonder religieuze bedoelingen beoefend. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond, dat Yoga een positief effect heeft op onder andere het autonome zenuwstelsel, en daardoor op psychologische en stressgerelateerde klachten.

De Hatha yoga is de basis geweest voor een aantal stijlen van fysieke yoga, zoals bijvoorbeeld de Iyengar, Anusara en het Ashtanga Vinyasa systeem. Ashtanga Vinyasa wordt vaak in vaste series gelest, en ook wel Flow yoga of kortweg Vinyasa yoga genoemd. Bij deze vorm volgen houdingen zich in een serie op in een zogenaamde flow. Deze yogavormen vragen iets meer kracht, uithoudingsvermogen en balans dan de traditionele Hatha Yoga.

Wil je  weten welke stijl yoga bij jou past ?

Lees dan hier verder

Yenga Yoga wordt Yoga Mission !

Vanaf 1 september zullen alle yogalessen op de locatie van de Brinkhorst niet meer verzorgd worden door Yenga Yoga, maar door Yoga Mission.

Als je nog een geldige leskaart hebt, blijft deze gewoon geldig bij Yoga Mission tot de normale einddatum. Alleen de reservering van je les en aanschaf van nieuwe leskaarten en abonnementen gaat vanaf 1 september via een andere link naar het reserveringssysteem MomoYoga (Zie onderstaande link)

Je account + wachtwoord blijven gewoon hetzelfde. De oude MomoYoga link van Yenga Yoga gaat vanaf vrijdag 28 augustus offline. Vanaf 1 september kan je op het nieuwe Yoga Mission lesrooster je reserveringen doen.

Ga naar het lesrooster van Yoga Mission

Ga naar de website van Yoga Mission

Proefles

Meld je hier aan voor een proefles. Je kunt je les gelijk zelf inplannen op het rooster.
        Proefles        

Hatha yoga

Rustgevend en versterkend
Het beoefenen van houdingen (asana's) vormt het belangrijkste onderdeel van de Hatha yoga les. Hatha yoga is een vorm van yoga, die erop gericht is tegenstellingen bij elkaar te brengen. Deze les is geschikt voor iedereen. Door middel van diverse statische, maar soms ook dynamische lichaamshoudingen ......
Lees verder
 • Simple Item 1
 • 1

Yin yoga

Kalm en Rustgevend
Yin Yoga is een rustige vorm van yoga. Bij yin yoga houdt je een bepaalde houding erg lang (variërend van 3-10 minuten) aan waardoor je echt een diepe stretch ervaart. Het doel is om in de houding je ontspanning te vinden en je weerstand los te laten. ......
Lees verder
 • Vaste image voor ALLEEN mobiele weergave visible-phone
 • 1

Hatha flow / Vinyasa yoga

Opwekkend
Hatha flow of Vinyasa flow is een vorm van yoga die veel raakvlakken heeft met de Hatha yoga. Ook hier ligt de nadruk op het beoefenen van asana’s (houdingen), staat het oefenen zonder prestatie centraal en zoeken we de balans tussen inspanning en ontspanning. Deze vorm van yoga kenmerkt zich door een sterke verbondenheid van de dynamische houdingen met de adem, welke leidend is in de beweging. Deze vloeiende combinatie van beweging en adem richt de aandacht naar binnen......
Lees verder
 • Vaste image voor ALLEEN mobiele weergave visible-phone
 • 1

Persoonlijke aandacht

Voorkomen van blessures en uitlijning
Naast het leren luisteren naar je lichaam, het verkennen en respecteren van je fysieke en mentale grenzen, is persoonlijke begeleiding erg belangrijk. Tijdens de les wordt je, waar nodig, persoonlijk begeleid naar de juiste uitlijning, zodat je veilig de juiste houdingen kunt aannemen. Hiervoor kunnen hulpmiddelen zoals blokken, straps of bolsters worden gebruikt. Zo wordt het risico op blessures zo veel mogelijk vermeden.