Mythes en vooroordelen

Mythes en vooroordelen 

Er bestaan veel vooroordelen en misverstanden over yoga. We proberen er hier een aantal te omschrijven:

 • Ik ben helemaal niet lenig

  Je hoeft echt helemaal niet lenig te zijn om yoga te kunnen doen. Sterker nog, een bijkomend voordeel van het doen van yoga, is dat je juist sneller leniger en sterker wordt. Er zijn veel mensen die niet lenig zijn, en toch prima yoga kunnen doen. In de lessen is er altijd voldoende mogelijkheid om houdingen licht aan te passen door bijvoorbeeld het gebruik van blokken, een verstelbare band, of een kussentje.

 • yoga is een workout

  yoga is geen work-OUT, maar een work-IN
  yoga is een weg naar binnen, niet naar buiten. yoga leert je, door het gebruik van diverse oefeningen, op een toegankelijke manier om te gaan met weerstand, en deze weerstand te verkennen. Het leert je in het moment te zijn, te observeren, aanvaarden wat is. Het leert je uit je denken te stappen en in je lichaam te zijn. Het leert je, dat je niet hoéft te accepteren, maar dat je ook kunt régistreren. Het vergroot je zelfkennis, en leert je bewustwording door zelfobservatie. Dit betekent overigens niet, dat je geen fysieke verricht tijdens een yogales of fysiek sterker, leniger kunt worden. Integendeel.
  Het is alleen niet het doél, maar een erg positieve bijkomstigheid.

 • yoga is zweverig

  De vormen van yoga die in west-Europa worden beoefend zijn over het algemeen helemaal niet zweverig. Fysieke houdingen worden afgewisseld met balans-, ademhalings-, en mindfulness-oefeningen.
  yoga zorgt er juist voor, dat je met beide voeten op de vloer blijft staan, en jezelf niet verliest in een constante gedachtestroom. Het zorgt ervoor, dat je je bewust/bewuster wordt van alles en iedereen om je heen, dat je dieper geconcentreerd kunt zijn. Dit zorgt juist voor meer gronding.
  En mócht je je overigens onverhoopt bij één van de oefeningen niet prettig voelen, is er altijd de ruimte deze over te slaan.

 • yoga is een geloofsovertuiging

  yoga staat los van elke religie of geloofsovertuiging, en is misschien beter te omschrijven als een levensinstelling. Omdat de yoga zijn oorsprong heeft in Azië, wordt vaak gedacht dat Hindoeisme of Boeddhisme en yoga volledig met elkaar verweven zijn, of zelfs op hetzelfde neerkomen. Dit is niet het geval. yoga is prima te beoefenen zonder enige religieuze bedoeling.

 • Ik ben te oud voor yoga

  Je bent nooit te oud om yoga te doen, of om met yoga te beginnen. yoga gaat over bewustwording, niet over jezelf in de meest onmogelijke houdingen wringen. Je bent nooit te oud om te oefenen met  bewustwording. 

 • yoga is niet voor mannen

  Oorspronkelijk werd yoga zelfs voornamelijk beoefend door mannen. Een van de bekendste vorm van fysieke Yoga in India, de Ashtanga Vinyasa Yoga, werd zelfs ontwikkeld voor het mannelijk publiek.
  In het Westen wordt yoga steeds populairder bij het mannelijk publiek, mede omdat steeds meer bekend wordt over de positieve effecten ervan.
  Ook als je als man sterk en lenig wilt worden of blijven, is de wat actievere yoga (Vinyasa of Flow yoga) hiervoor uitermate geschikt.

 • Ik kan me niet concentreren of stilzitten, dus yoga is niets voor mij

  Eén van de positieve effecten van yoga is juist, dat je leert jezelf beter te ontspannen. Ofwel door middel van fysieke inspanning, concentratieoefeningen, dan wel door ademhalings- of meditatieoefeningen. Als je concentratieproblemen hebt, of snel bent afgeleid, dan kan yoga je daar uitstekend bij helpen.

 • yoga is stil zitten in een meditatiehouding

  Dit kan kloppen bij sommige vormen van yoga, of als je zelf thuis yoga en/of meditatie beoefent. In reguliere yogalessen echter meestal niet. Meditatieoefeningen worden soms aan het einde van een les gedaan. Het denken is dan wat meer tot rust gebracht, en er is dan de mogelijkheid tot zelfreflectie, ofwel te observeren wat de oefeningen met je gedaan hebben. Gezien de lengte van de les, zijn dit meestal relatief korte oefeningen.  

 • Ik ben bang dat ik emotioneel wordt

  Het gebeurt inderdaad weleens, dat er tijdens een les bij iemand wat emoties loskomen. Dit is echter geen enkel probleem en zéker niets om je voor te schamen. Een yogales is bedoeld om je in een veilige setting je lichaam, je denken en emoties te leren voelen, observeren en ervaren.

 • Ik voel na 1 les nog geen resultaat

  Bij het beoefenen van yoga kan je rechtstreeks je zenuwstelsel beïnvloeden. Daarmee oefen je direct invloed uit op je fysieke en mentale gesteldheid. Ondanks dat is yoga geen "Quick fix", ofwel een snelle oplossing. yoga heeft korte termijn effecten, en lange termijn effecten. Als je yoga wat langer beoefent, ga je misschien merken dat je langzaam anders naar dingen gaat kijken dan dat je eerder deed. Dat je bijvoorbeeld anders gaat reageren op stressvolle situaties, of dat je keuzes gaat maken die beter zijn voor jou en je omgeving. Dit gebeurt meestal niet na 1 les. 

Yenga Yoga wordt Yoga Mission !

Vanaf 1 september zullen alle yogalessen op de locatie van de Brinkhorst niet meer verzorgd worden door Yenga Yoga, maar door Yoga Mission.

Als je nog een geldige leskaart hebt, blijft deze gewoon geldig bij Yoga Mission tot de normale einddatum. Alleen de reservering van je les en aanschaf van nieuwe leskaarten en abonnementen gaat vanaf 1 september via een andere link naar het reserveringssysteem MomoYoga (Zie onderstaande link)

Je account + wachtwoord blijven gewoon hetzelfde. De oude MomoYoga link van Yenga Yoga gaat vanaf vrijdag 28 augustus offline. Vanaf 1 september kan je op het nieuwe Yoga Mission lesrooster je reserveringen doen.

Ga naar het lesrooster van Yoga Mission

Ga naar de website van Yoga Mission

Proefles

Meld je hier aan voor een proefles. Je kunt je les gelijk zelf inplannen op het rooster.
        Proefles        

Hatha yoga

Rustgevend en versterkend
Het beoefenen van houdingen (asana's) vormt het belangrijkste onderdeel van de Hatha yoga les. Hatha yoga is een vorm van yoga, die erop gericht is tegenstellingen bij elkaar te brengen. Deze les is geschikt voor iedereen. Door middel van diverse statische, maar soms ook dynamische lichaamshoudingen ......
Lees verder
 • Simple Item 1
 • 1

Yin yoga

Kalm en Rustgevend
Yin Yoga is een rustige vorm van yoga. Bij yin yoga houdt je een bepaalde houding erg lang (variërend van 3-10 minuten) aan waardoor je echt een diepe stretch ervaart. Het doel is om in de houding je ontspanning te vinden en je weerstand los te laten. ......
Lees verder
 • Vaste image voor ALLEEN mobiele weergave visible-phone
 • 1

Hatha flow / Vinyasa yoga

Opwekkend
Hatha flow of Vinyasa flow is een vorm van yoga die veel raakvlakken heeft met de Hatha yoga. Ook hier ligt de nadruk op het beoefenen van asana’s (houdingen), staat het oefenen zonder prestatie centraal en zoeken we de balans tussen inspanning en ontspanning. Deze vorm van yoga kenmerkt zich door een sterke verbondenheid van de dynamische houdingen met de adem, welke leidend is in de beweging. Deze vloeiende combinatie van beweging en adem richt de aandacht naar binnen......
Lees verder
 • Vaste image voor ALLEEN mobiele weergave visible-phone
 • 1

Persoonlijke aandacht

Voorkomen van blessures en uitlijning
Naast het leren luisteren naar je lichaam, het verkennen en respecteren van je fysieke en mentale grenzen, is persoonlijke begeleiding erg belangrijk. Tijdens de les wordt je, waar nodig, persoonlijk begeleid naar de juiste uitlijning, zodat je veilig de juiste houdingen kunt aannemen. Hiervoor kunnen hulpmiddelen zoals blokken, straps of bolsters worden gebruikt. Zo wordt het risico op blessures zo veel mogelijk vermeden.